Bijgebouw Afbreken Zonder Vergunning thumbnail

Bijgebouw Afbreken Zonder Vergunning

Published Jun 24, 22
7 min read

Houten Eiken bijgebouw

Zoek je een eiken bijgebouw? Oak Wood Projects ontwerpt uw bijgebouw op maat volgens de oude ambachtelijke technieken. Poolhouses, carports, overdekte terrassen, orangerieën of aanbouwen. Een bijgebouw wordt gebouwd op dezelfde locatie als het hoofdgebouw maar staat niet in directe verbinding met het hoofdgebouw door bijvoorbeeld een opening of deur. Hierin verschilt het bijgebouw met een aanbouw of uitbouw. In dit artikel leg ik je uit wat een bijgebouw is en waarom mensen ervoor kiezen om hem te bouwen.

Onze werkwijze

Oak Wood Projects ontwerpt uw bijgebouw op maat volgens de oude ambachtelijke technieken met de materialen van uw keuze. Eikenhouten (of andere houtsoorten) bijgebouwen, poolhouses, carports, guesthouses of stallingen vormen een ideale aanvulling voor uw tuin. Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig. Onder voorwaarden kan een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden. Hier vindt u de algemene voorwaarden die in heel Vlaanderen gelden. De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente. Voldoet uw ingreep niet aan de lokaal geldende voorwaarden voor vrijstelling, dan is het aanvragen van een vergunning verplicht. Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werken gebeuren.

Algemene regels over vrijstelling en melding (Vlaams niveau)

Vrijstelling

Onder voorwaarden (zie hieronder) geldt in bepaalde gevallen een vrijstelling van de vergunningsplicht voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport, vrijstaande garage, vrijstaande terrasoverkapping, serre… De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is:
 • Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.
 • Als dit bijgebouw een woonfunctie heeft, is hiervoor altijd een vergunning en de medewerking van een architect verplicht. Dit geldt ook voor als woning gebruikte containers, mini-huisjes en andere constructies, tuinkantoren, ateliers enz. De vrijstelling geldt enkel voor bijgebouwen die in functie staan van bijvoorbeeld tuinonderhoud, tuinontspanning (vb tuinberging, poolhouse, …) of opslag (garage, carport, fietsenstalling, …).
 • De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen:
  • een hoogte van 3,5 meter niet overschrijden (dit is de totale hoogte, gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw)
  • volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden
  • in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven
  • in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen
 • De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied.
 • De algemene checklist "vrijstellingen" bevat nog aanvullende voorwaarden.
 • De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

Voorbeeld:

Iemand wil in zijn achtertuin een vrijstaand tuinhuis plaatsen. Momenteel staat er al een serre van 15 m². Het vrijstellingsbesluit maakt het mogelijk om zonder stedenbouwkundige vergunning én zonder melding een tuinhuis te bouwen dat 25m² groot is (want 15 + 25 = 40) en lager dan 3,5 meter, mits aan alle voorwaarden  uit de checklist vrijstellingen voldaan is.

Bijgebouw Epb

is in het leven geroepen om jou te informeren over uitbouwen, de wetgeving omtrent vergunningen, de uitbouw kosten en de aandachtspunten. Wat zijn de voordelen van een uitbouw? Het belangrijkste voordeel van een uitbouw is dat je een en krijg je hierdoor het gevoel dat je ruimer bent gaan wonen - staalbouw bijgebouw.Bovendien kun je in een grotere woonkamer ook voor nog gezelligere verjaardagsfeesten. Een uitbouw wordt ook geplaatst om bijvoorbeeld de keuken uit te breiden, maar ook voor het maken van een garage of een dakterras. bijgebouw vergunningsvrij. Afhankelijk van het type huis waar je in woont kun je vaak op zijn minst de voor- of achterzijde van je woning uitbreidden.Wat zijn de nadelen van een uitbouw? Het belangrijkste nadeel van een uitbouw zijn - eiken bijgebouw bouwpakket. Een uitbouw is namelijk een stuk duurder dan bijvoorbeeld een aanbouw. Dit komt doordat bij een uitbouw de complete buitengevel van het huis gesloopt moet worden waarna de kamer wordt uitgebreid. Bij een aanbouw daarentegen blijft de gevel staan en wordt er enkel een extra stuk aan het huis 'geplakt' waardoor je als het ware een extra kamer aan je huis krijgt.

Het is daarom voor jou zaak dat je van tevoren goed nadenkt wat je precies wilt bereiken met een uitbouw of aanbouw van het huis. Hoe ga je deze extra ruimte benutten? Op basis daarvan bepaal je of een is. Een uitbouw, een aanbouw of een bijgebouw? Als je je woning gaat uitbreiden in de lengte of breedte, dan kun je kiezen uit drie verschillende soorten bouwwerken, namelijk een uitbouw, een aanbouw of een bijgebouw.

Je kunt bijvoorbeeld je keuken uitbouwen of je woonkamer om deze groter te maken. Om die reden is een aanbouw of een bijgebouw vaak goedkoper dan een uitbouw. een aanbouw is een bouwwerk die aan de bestaande woning wordt geplakt en waar je een afzonderlijke ruimte voor terugkrijgt. De buitenmuren blijven gewoon staan, maar er is wel een verbinding tussen de twee kamers door middel van een deur.

een bijgebouw is vergelijkbaar met een aanbouw, alleen is er dan geen verbinding met het hoofdgebouw. Een bijgebouw kan vast zitten aan het hoofdgebouw, maar dat hoeft niet altijd. Het geeft je een extra afzonderlijke ruimte die je dus alleen buitenom kunt bereiken. Een tuinhuisje is bijvoorbeeld een bijgebouw. Modellen Er zijn oneindig veel variaties op een uitbouw. modulair bijgebouw.

Bijgebouw Isoleren

Je kunt daar binnen zelf bepalen wat er bij jouw woning en budget past. Het model is vooral een kwestie van smaak en wat er bij jouw woning past. Daarnaast is het kiezen van de ramen en deuren ook bepalend. Een standaard uitbouw past bij vrijwel ieder woningtype en zorgt vooral voor de extra ruimte.Vaak gaat een standaard uitbouw samen met een deur en één of twee extra ramen. En is daarom ook de goedkoopste versie van een uitbouw. Natuurlijk kun je zelf bepalen waar de ramen en deuren komen, dit moet echter wel bij jouw woning passen. Ook bestaat de prefab uitbouw, welke al in 5 werkdagen geplaatst kan worden (houten poolhouse).

De ramen en deuren die aanwezig zijn in de uitbouw zullen ook een klassieke uitstraling hebben zoals het hele huis. De hele uitbouw is klassiek vormgegeven en zorgt voor extra ruimte en stijl. Een klassieke uitbouw is een tikkeltje duurder dan een standaard uitbouw. Bij een moderne uitbouw gaat het meer om het binnen- en buitenleven dat samengevoegd wordt.

Het gaat vooral om de open ruimte en het contact met buiten dat gecreëerd wordt. Met de bouw van een moderne uitbouw kun je nog meer genieten van de tuin en het buitenleven. Aan een moderne uitbouw hangt uiteraard ook een prijskaartje. Schuifpui, vouwwand of dubbele deuren Naast al deze type uitbouwen kun je ook in de keuze van de deuren en ramen verschillende modellen kiezen. is een tuinhuis een bijgebouw.

Tegenwoordig kun je ook voor een kiezen om een meer speels gevoel te creëren. Daarnaast is de ook een goede keuze. Een vouwwand bestaat uit gemiddeld zes tot acht vlakken die gevouwen kunnen worden om zo de tuin te bereiken. Je kunt zelf bepalen hoeveel vouwpanelen je opent. Ook kun je natuurlijk voor kiezen. zonnepanelen op bijgebouw epb.

Dubbele deuren in combinatie met ramen aan beiden kanten geeft veel licht en een ruimtelijk gevoel - bijgebouw plaatsen prijs. Hoe wordt een uitbouw gebouwd? Hierna volgen een aantal foto's waarop te zien is hoe een aannemer aan de slag zal gaan. In dit voorbeeld betreft het een uitbouw aan de achterkant van een rijtjeswoning.

Bijgebouw Bij Woning Betrekken

1) Een fundering laten plaatsen wordt altijd aangeraden (heipalen slaan en daarna beton storten): 2) Het beton is gestort en moet nu drogen (speciaal beton droogt al in 2 dagen): 3) De gevel wordt opengebroken (het hele kozijnframe incl. deuren en ramen zal later hergebruikt/naar voren gehaald worden; scheelt weer in de kosten): 4) Het houten frame wordt gemaakt: 5) Het kozijn is naar voren gehaald, de isolatie (glaswol) wordt geplaatst en daarna komen de gipsplaten (verdere afwerking: stuken/sausen/behangen etc.): 6) Extra opties? Dat kan! In deze woning is de vloer gefreesd om er vloerverwarming te plaatsen: De kosten De prijs die je betaalt voor een uitbouw is sterk afhankelijk van een groot aantal factoren.Je kunt rekenen op een gemiddeld bedrag van €2. 000 tot €3. 000 per vierkante meter, maar de exacte prijzen voor jouw project kun je beter achterhalen door meerdere offertes op te vragen bij specialisten in jouw regio. Factoren die de prijs beïnvloeden Een uitbouw is een investering die vaak een grote kostenpost is.

Iedere uitbouw is anders en dat zorgt ervoor dat ook iedere prijs anders is (houten bijgebouw). Maar de factoren die de prijs uiteindelijk bepalen zijn bij alle uitbouwen hetzelfde en kun je ze grofweg indelen in de volgende 4 factoren: Belangrijk is de grootte van de uitbouw, een grote uitbouw kost meer manuren, materiaal en dus ook tijd.

Als je een uitbouw van 12 m2 wilt bouwen dan kom je dus al gauw op €24. 000 euro (zonder afwerking). Bedenk daarbij ook goed dat je betaalt voor de extra ruimte, hoe meer ruimte hoe hoger de kosten zullen zijn. Ook de materiaalkeuze is erg belangrijk, een uitbouw die volledig van hout gemaakt is, zal minder duur zijn dan een stenen uitbouw.

Als een materiaal niet bij de woning past dan zal de uiteindelijk uitstraling van de uitbouw afdoen aan het daadwerkelijke gemak van de extra ruimte. Het type materiaal is daarom een keuze op basis van stijl en budget. Als er veel ramen en deuren in de uitbouw geplaatst moeten worden dan moet daar rekening mee gehouden worden tijdens het bouwen - aanvraag bouwvergunning bijgebouw.

Hoe meer kozijnen en deuren er in de uitbouw moeten komen hoe hoger de uiteindelijke prijs zal worden (bestaand bijgebouw renoveren). Het is natuurlijk wel mooi om veel kozijnen en deuren te hebben en zo de , maar dat moet natuurlijk wel haalbaar zijn in de kosten die daarvoor nodig zijn. Ook dit is een afweging tussen de uitbouw kosten en de uitstraling van de uitbouw.

Onvergund Bijgebouw

Maar er zijn verschillende soorten funderingen mogelijk en die verschillen ook qua kosten. Het funderen op palen is een stuk duurder dan funderen met alleen beton, maar welke soort fundering nodig is kun je niet zelf bepalen. De fundering is afhankelijk van de bodemsoort onder de uitbouw. Hoe goed een uitbouw is afhankelijk van de functie van de uitbouw.

De mate van isolatie is dus bepalend voor de prijs, is de hele uitbouw super goed geïsoleerd, dan betaal je daar ook meer voor. Als laatst is de afwerking van invloed op de prijs, een uitbouw die tot in de puntjes is afgewerkt zorgt voor extra kosten. Maar bij heb je zelf geen werk meer aan de uitbouw, dat is natuurlijk erg fijn.

Tips bij het plaatsen van een uitbouw Het laten plaatsen van een uitbouw heeft nogal wat voeten in de aarde en je zal te maken krijgen met een groot aantal partijen die verschillende taken op zich nemen. Er komt tijdens het gehele project heel wat op je af - verlichting bijgebouw. Een aantal tips: een aannemer kan een grote hulp zijn, vooral als je project groot en ingewikkeld is.

Hier betaal je uiteraard wel veel geld voor omdat aannemers niet goedkoop zijn. Toch is het vaak beter om iemand met kennis van zaken aan te nemen. Je zal hier geruster van worden en je project zal hoogstwaarschijnlijk veel soepeler verlopen. wanneer je een goede aannemer hebt gevonden zullen jullie gaan bespreken wat de taken van deze persoon zullen zijn.

Villabouw realiseren

Zoek je een villabouw?  Is het u droom om een luxe woning te bouwen of landhuis te bouwen en wil je geen genoegen nemen met een standaard woning? Dan is een villa bouwen wellicht iets voor u! Kom eens praten met Architect Gruwez, wij helpen u graag om uw droom te realiseren. Wij kunnen voor u het gehele traject verzorgen van het ontwerp van uw villabouw tot aan de oplevering, het ontwerp is werkelijk maatwerk. Weet u nog niet precies in welke stijl u uw villa wilt laten bouwen, dan hebben wij voor u genoeg keuzemogelijkheden. Samen met u schetsen en bouwen wij uw woning. Op onze website vindt u vele voorbeelden van villa’s die we door de jaren geen in deze bouwstijl hebben ontworpen.

VILLABOUW MODERN- LUXE VILLA BOUWEN

Bij architectenbureau Frank Gruwez kunt u terecht voor elk bouwtraject. Wij luisteren naar uw dromen en wensen en komen met een bouwplan voor uw woning. Dit bouwplan bevat als eerste een voorontwerp met schetsen. U bepaalt wat u wilt en welke materialen u wilt gebruiken. Wij bouwen uw moderne of klassieke villa op maat. Wij werken daarbij op een professionele en gestructureerde manier. Wij bouwen niet alleen uw villa uit, wij houden ook tijdens de villabouw contact met u als opdrachtgever. U wordt zo betrokken bij het hele bouwproces. Wil je graag een moderne villa bouwen? Architectenbureau Gruwez helpt u hierbij! Wij hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen van moderne villabouw. Kom eens met ons praten, wij maken een passend ontwerp en u zal merken dat een moderne villa bouwen ook voor u mogelijk wordt. Houten Bijgebouwen realiseren met “Villabouw” is kiezen voor exclusiviteit en duurzaamheid. Wij doen er samen met U alles aan om dit waar te maken. Voor Houten Bijgebouwen bent U voor ons in de samenwerking de sleutel tot weer een tevreden klant. Reeds van in het begin bent U betrokken bij het ontwerp en de plannen. Nadat wij het Houten Bijgebouwen architectenplan hebben ontvangen, starten wij met het visualiseren van uw project. U bent al BINNEN IN UW WONING nog voor ze gebouwd is en nog voor de productie of de werf aanvangt! Met onze 3-dimensionale projectvoorstelling, voorkomen wij teleurstellingen en ontluiken tussen ons en de klant, erg leuke ideeën, DAT is nu net 1 van de meerwaarden die wij U aanbieden en waarom U voor ons gekozen heeft.

Deskundig en comfortabel uw luxe villa laten bouwen

De ervaring en vakmanschap van Architect Gruwez zorgt ervoor dat het het realiseren van een orginele villa van een leien dakje loopt. Ons bureau bouwt via een totaalformule, wat betekend dat wij voor alles zorgen. Het gaat ons om de kwaliteit van de bouw. De diensten en service naar u als klant staan bij ons daarbij centraal. Want er is geen betere reclame voor ons dan een tevreden klant. Onze totaalformule heeft voor u al het voordeel. Wij zijn een architectenbureau dat speciaal  en uniek bouwt, met verschillende exclusieve ontwerpen per jaar zijn we de koploper in Vlaanderen.

Latest Posts

Real Estate Websites

Published Dec 24, 23
4 min read

Sons Real Estate Review

Published Dec 18, 23
7 min read